CSRD voor het MKB. Kansen, uitdagingen en oplossingen

Jan-Kees HarmsenCSRD
Reading time:
5
Minutes
Medewerkers bespreken de CSRD rapportage in het MKB
In this article
ISO2HANDLE QHSE Dashboard
Superpowers for
CSRD
An unprecedentedly powerful set of superpowers ensures that you have your processes for quality, (occupational) safety, HR and environment under control in no time.
Google Reviews
Review StarReview StarReview StarReview StarReview Star
4.9 raiting
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Schedule a demo

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn. Deze richtlijn verplicht bedrijven transparant te zijn over hun duurzaamheidsinspanningen. De CSRD is een toevoeging op de non-financiële rapportagerichtlijn (NFRD).

Doel van deze uitbreiding? Het beter informeren van investeerders en andere belanghebbenden en zo een bijdrage leveren aan een duurzamere economie. De CSRD brengt voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) zowel uitdagingen als kansen met zich mee.

Wat is de CSRD en waarom is het belangrijk voor het MKB?

Met de komst van de CSRD word je als bedrijf verplicht om uitgebreide informatie aan te leveren over de impact die het bedrijf heeft op het milieu, sociale zaken en governance (ESG). Beursgenoteerde MKB-bedrijven zijn vanaf 1 januari 2026 verplicht duurzaamheidsrapportages op te stellen. Ben je een niet-beursgenoteerd MKB-bedrijf dan heb je nog geen CSRD-verplichting.

Indirect kunnen MKB-bedrijven wel te maken krijgen met de CSRD. Grote bedrijven die onder de CSRD vallen, moeten namelijk informatie verstrekken over hun gehele waardeketen.

Meer weten over wat de CSRD is en waarom het belangrijk is? Lees het hier.

Waarom kan het MKB niet om duurzaamheidsrapportages heen?

Duurzaamheidsrapportages worden steeds belangrijker. Klanten en investeerders hechten waarde aan een transparant beleid als het gaat om de duurzaamheidsinspanningen.

Een bijkomend voordeel, verstrek je proactief je duurzaamheidsinformatie dan kan dit je reputatie verbeteren. Je kunt je hiermee onderscheiden in de markt. Voor MKB-bedrijven is het dan ook essentieel om zich voor te bereiden op de veranderende eisen, maar ook op de kansen die de CSRD met zich meebrengt.

Wat zijn precies de uitdagingen van de CSRD voor het MKB?

Administratieve lasten

Het verzamelen en rapporteren van duurzaamheidsinformatie kan zorgen voor een veel grotere administratieve last. Dit betekent voor MKB-bedrijven extra werkdruk waardoor ze wellicht extra personeel of externe consultants moeten inhuren. De middelen die MKB’s tot hun beschikking hebben is vaak beperkt, dit kan dus een uitdaging vormen.

Gebrek aan kennis

Veel MKB-bedrijven beschikken niet over juiste expertise om duurzaamheidsrapportages op te stellen. Ze voldoen ook niet aan ESG-criteria. Gebrek aan de benodigde kennis kan het lastig maken om te voldoen aan eisen van de CSRD. Organisaties zullen dus moeten gaan investeren in trainingen. Ze zullen de ontwikkelingen op dit gebied nauwkeurig moeten monitoren.

Verzamelen en verwerken data

Het identificeren, het verzamelen en het analyseren van relevante data is zeer complex. Vaak zijn nieuwe systemen noodzakelijk om de bestaande processen efficiënt te beheren. Het vinden van een geschikt ICT-systeem en de juiste tools kan een uitdaging vormen, maar het is wel essentieel voor een effectieve rapportage.

Transparantie-eisen

De CSRD legt strenge eisen op aan transparantie. Voor MKB-bedrijven gaat dit een uitdaging zijn. MKB-bedrijven zijn gewend minder gedetailleerde informatie te delen. Transparant zijn biedt ook kansen, het vergroot het vertrouwen bij klanten en investeerders.

De kansen die de CSRD met zich meebrengt voor het MKB?

Vergroten zakelijke kansen

Duurzame bedrijven worden steeds aantrekkelijker, zowel voor klanten en investeerders, als voor medewerkers. Door transparantie te geven over de duurzaamheidsinspanningen kan een MKB-bedrijf nieuwe zakelijke kansen creëren. Wat weer kan leiden tot een groter klantenbestand en verbeterde relaties met de stakeholders.  

Duurzaam concurrentievoordeel

Wanneer je duurzaamheid weet te integreren in je strategie kan het bedrijf zich onderscheiden van de concurrenten. Dit kan zorgen voor een sterker merk en loyalere klanten. Door de focus te hebben op duurzaamheid kan het ook helpen bij het aantrekken van talent dat waarde hecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Efficiënte bedrijfsvoering

Door duurzaamheidsdata goed te analyseren kunnen eventuele onzorgvuldigheden in processen worden blootgelegd. Door deze onzorgvuldigheden goed aan te pakken kan een kostenbesparing binnen de organisatie worden doorgevoerd. Dit betekent een verbeterde winstgevendheid als resultaat.

Innovatie en digitalisering

Door focus te hebben op de duurzaamheid binnen de organisatie, zal je organisatie innoveren. Vooral MKB-bedrijven worden aangemoedigd nieuwe en duurzamere producten en/of diensten te ontwikkelen. Om de duurzaamheidsdata te kunnen beheren is het aan te raden digitale tools te implementeren.

Vergroten marktpositie en imago

Door de CSRD te implementeren kunnen MKB-bedrijven hun marktpositie verbeteren en het imago van het bedrijf een positieve boost geven. Transparant zijn over je duurzaamheidsinspanningen zorgt voor onderscheidend vermogen. In de samenleving is er steeds meer waardering voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het vergroten van het klantenbestand en de langdurige klantrelaties zijn mooie bijkomende voordelen.

Verbeteren van de interne processen

Door te focussen op duurzaamheidsrapportages worden MKB-bedrijven ook aangemoedigd hun interne processen te herzien. Het nieuw optuigen van processen brengt nieuwe zakelijke kansen met zich mee. Door de duurzaamheidsdata te delen met partners en leveranciers kan een hele waardeketen worden verduurzaamd.

CSRD software helpt het MKB

In managing follow-up questions, CSRD looks like many other audits. This prompted ISO2HANDLE CSRD software to integrate CSRD into its platform some time ago.

By integrating CSRD into the existing ISO2HANDLE environment, life for CSRD managers suddenly becomes a lot more fun and efficient. Actually in exactly the same way that quality and risk management can be for the QHSE manager.

Want to know what that could mean for your business or are you curious about a CSRD reporting example? We would be happy to show it to you in a short demo.

Conclusion

De CSRD brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee. Het goed opstellen van duurzaamheidsrapportages vergt veel extra inspanning van een organisatie. Het voldoen aan de CSRD-richtlijn kan daarentegen de marktpositie verbeteren. Interne processen worden herzien en innovatie wordt toegejuicht. Slimme systemen en procesoptimalisaties zorgen ervoor dat het voor MKB-bedrijven eenvoudiger wordt om aan de CSRD-regels te voldoen.

Want to know how management software can help you with CSRD reporting?
FAQ

FAQ

Try our superpowers for
QHSE managers?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Start a free trial account
AUTHOR
Jan-Kees Harmsen

The only impossible journey is the one you never begin." -Tony Robbins

Are you a QHSE manager looking for a powerful solution? With our quality management software you get superpowers that give you control over processes for quality, (occupational) safety, hr and environment in no time. Based in the Netherlands, we proudly support hundreds of companies worldwide.