Wat is de CSRD-richtlijn en waarom is het belangrijk?

Marco DeesCSRD
Leestijd:
5
Minuten
Medewerker checkt of de zonnepanelen goed functioneren
In dit artikel
ISO2HANDLE QHSE Dashboard
Superpowers voor
CSRD
Een ongekend krachtig pakket superpowers zorgt dat je binnen no time je processen voor kwaliteit, (arbo)veiligheid, hr en milieu onder controle hebt.
Google Reviews
Review StarReview StarReview StarReview StarReview Star
4.9 raiting
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Plan een demo

Transparantie over duurzaamheid

Je hoort de laatste tijd veel over CRSD… RSCD… SRCD… SCRD…CSRD. Ja, dat is ‘m… de CSRD-richtlijn. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om transparant te communiceren over hun impact in relatie tot duurzaamheid. Het idee achter de CSRD is om wat bedrijvenroepen over duurzaamheid net zo transparant en betrouwbaar te maken als financiële informatie. Deze regeling is een uitvloeisel van de Europese Green Deal die in 2019 tot stand kwam. Met de komst van deze nieuwe richtlijn, zou de transparantie over duurzaamheid moeten toenemen en greenwashing grotendeels tot het verleden moeten gaan behoren.

Waar gaat CSRD-richtlijn over?

Deze richtlijn vervangt de huidige Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en is minder vrijblijvend van aard. Er worden strengere eisenaan bedrijven gesteld en die gaan niet alleen over milieuaspecten, maar ook over sociale en governance-kwesties.

Waarom deze nieuwe CSRD regeling?

De CSRD moet zorgen voor betere en betrouwbaardere informatie over duurzaamheid. De richtlijn moedigt bedrijven aan om duurzamer te opereren en transparant te zijn over hun impact. Het uitgangspunt van de Europese Green Deal is dat bedrijven in 2050 klimaatneutraal moeten zijn.

Standaardisering van duurzaamheidsrapportages zorgt ook dat bedrijven beter kunnen worden vergeleken op hun prestaties. Dat kan belangrijkzijn voor opdrachtgevers, consumenten en investeerders. Er was sowieso al een groeiende vraag naar meer transparantie vanuit bedrijven. Door die transparantie te bevorderen, kan CSRD het vertrouwen van het publiek en investeerders in bedrijven vergroten..

Medewerker checkt de ISO2HANDLE CSRD rapportage op zijn tablet

Dubbele materialiteit

Van bedrijven wordt verwacht dat ze aan de ene kant rapporteren over hoe externe factoren (denk aan klimaatverandering of schaarste van natuurlijke hulpbronnen) invloed hebben op hun bedrijf. Dat heet financiële materialiteit. Omgekeerd moeten ze ook vastleggen hoe hun bedrijfsactiviteiten impact hebben op mens en milieu. Dat heet dan impactmaterialiteit. Omdat er inde CSRD op twee manieren naar impact wordt gekeken, wordt wel gesproken van het dubbele materialiteitsprincipe’.

Een gefaseerde invoering van de CSRD

De scope van de NFRD wordt geleidelijk uitgebreid en de CSRD wordt gefaseerd ingevoerd. Vanaf 2024 is de regeling van toepassing op bedrijven onder de NFRD vallen. Daarbij gaat het dan ook om de CSRD rapportage over boekjaar 2024. Vanaf 2025 is de CSRD verplicht voor grote bedrijven die nu niet onder de NFRD vallen. Vanaf 2026 is de CSRD-richtlijn van toepassing op beursgenoteerde Kleine en Middelgrote bedrijven (KMO’s) en niet-EU bedrijven.

Opbouw van de CSRD-richtlijn

In het kader van de CSRD-richtlijn moeten bedrijven rapporteren (CSRD rapportage) volgens gestandaardiseerde normen. De European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Die reporting standards omvatten onder andere:

1. Milieuaspecten

Hieronder vallen zaken als broeikasgasemissies, energieverbruik en gebruik van hernieuwbare energie, impact op biodiversiteiten grondstoffen en aanpassing aan klimaatverandering.

2. Sociale Aspecten

Hierbij kun je denken aan werknemersrechten en arbeidsomstandigheden, diversiteit en inclusie en aan mensenrechten in de keten. Inderdaad in de keten, want de CSRD beperkt zich niet tot wat in je eigen bedrijf gebeurt, maar ook bij bedrijven die een rol spelen in je keten.

3. Governance aspecten

Hier gaat het over bedrijfsethiek en corruptie bestrijding, de transparantie van je beloningsbeleid en je stakeholderbetrokkenheid.

Bedrijven moeten informatie geven over hun beleid, strategie en doelen inzake duurzaamheid. En de CSRD rapportage moet worden gecontroleerd door een externe partij (in dit geval de accountant) om de betrouwbaarheid te waarborgen

Beheersbaarheid met een CSRD rapportage

De CSRD rapportage is heeft een zeer uitgebreide scope en er moeten letterlijk honderden vragen worden beantwoord. Het is logisch dat de beantwoording van die vragen leidt tot de nodige acties en taken. Nu al wordt onderkend dat dit een flinke kluif is voor de meeste bedrijven die hiermee aan de slag moeten.

Hoe kan efficiënte CSRD Software hierbij helpen?

In het managen van de opvolging van vragen ziet CSRD eruit als veel andere audits. Voor ISO2HANDLE CSRD software was dat al enige tijd geleden de aanleiding om CSRD in haar platform te integreren.

Door CSRD in de bestaande ISO2HANDLE omgeving te integreren wordt het leven van CSRD-managers opeens een stuk leuker en efficiënter. Eigenlijk op precies dezelfde manier als kwaliteit en risicomanagement dat kan zijn voor de QHSE-manager.

Wil je weten wat dat voor jouw bedrijf kan betekenen of ben je benieuwd naar een CSRD rapportage voorbeeld? Wij laten het je graag zien in een korte demo.

Wil je weten hoe managementsoftware je kan helpen met CSRD rapportages?
FAQ
Wat is CSRD?
De CSRD is een Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage's en staat voor corporate sustainabillity reporting directive.
FAQ
CSRD wanneer verplicht?
De CSRD verplicht bedrijven onder de NFRD om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. In 2025 geldt dit voor grote bedrijven die onder NFRD vallen en in 2026 ook voor beursgenoteerde KMO’s en niet-EU bedrijven.
Onze superpowers voor
QHSE managers uitproberen?
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Start een gratis proefaccount
AUTEUR
Marco Dees
Ben je een QHSE manager op zoek naar een krachtige oplossing? Met onze kwaliteitsmanagement software krijg je superpowers die je binnen no time controle geven over processen voor kwaliteit, (arbo)veiligheid, hr en milieu. Gevestigd in Nederland, ondersteunen we trots honderden bedrijven wereldwijd.