Jouw onderneming is een expeditie naar de Mount Everest.

Jouw bedrijf installeert CV-ketels, verricht arbodiensten, helpt ouderen met thuiszorg, bouwt of verbouwt huizen, brandt koffie, handelt in dompelpompen of whatever. Maar wat heeft jouw organisatie met een expeditie naar de Mount Everest te maken? Nou, meer dan je denkt.

Dit is een verhaal over gevaren en risico’s. Gevaren van de onderneming en risico’s voor de ondernemer en zijn werknemers en hoe je verantwoord met die risico’s zou kunnen omgaan.

Eerst even die Mount Everest. Met zijn 8848 meter de hoogste berg ter wereld, waarop al honderden onfortuinlijke klimmers zijn achtergebleven. Dat klinkt behoorlijk angstwekkend, maar hoe gevaarlijk is die berg nou eigenlijk?

Het antwoord hangt af van je perspectief. Blijf je beneden in het dal en kijk je op een veilige afstand naar de Everest, dan is het vooral een mooie berg maar geen gevaarlijke berg. Sta je er bovenop, ben je uitgeput, kun je nauwelijks ademhalen en moet je einde dag in een opstekende storm afdalen naar kamp 4? Dan word je keihard geconfronteerd met de gevaren van de berg. Aan die gevaren kun je niets veranderen. Die gevaren zijn inherent aan je onderneming. Jij wilde bovenop die berg staan en met het nastreven van dat doel heb je de gevaren van de berg opgezocht.

Maar gevaar en risico zijn twee verschillende dingen. Risico is de kans dat een gevaar jou schade gaat toebrengen. Ben je onvoldoende gekleed, dan zul je bijna zeker bevriezen. Ben je niet gezekerd, dan is er een kans dat je zult vallen. Heb je niet de tijd genomen om te wennen aan het zuurstofgebrek, dan zul je niet eens in de buurt van de top komen.

Begin je de overeenkomst met je onderneming of bedrijf al te zien? Elke onderneming stelt zichzelf doelen en moet in beweging komen. Die beweging zorgt onvermijdelijk dat je met gevaren wordt geconfronteerd. Om de kans te verkleinen dat die gevaren jou en je medewerkers of collega’s schade gaan toebrengen, moet je je risico’s in kaart brengen en evalueren. Is een risico te groot, dan moet je maatregelen nemen om dat risico naar een acceptabel niveau terug te brengen (beheersen of mitigeren).

Een goede risicobeoordeling is de basis van een succesvolle onderneming. Als je weet wat je risico’s zijn, kun je effectieve beheersmaatregelen nemen. Je risico op bevriezing is bijna 100% als je met slechte kleding de Mount Everest gaat beklimmen. De beheersmaatregel is het aanschaffen van de allerbeste gespecialiseerde kleding die je kunt kopen. Het risico op bevriezing daalt daarmee naar bijvoorbeeld 15% en is daarmee wellicht aanvaardbaar geworden.

Serieuze risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) organiseer je het best met een goed systeem voor kwaliteitsmanagement en risicomanagement. In ISO2HANDLE vind je alles wat je nodig hebt om met je onderneming, bedrijf of organisatie veilig de top te bereiken. Maakt niet uit of je een zorgorganisatie, een koffiebrander of een installatiebedrijf bent. Je loopt risico’s en je bent het aan jezelf en je medewerkers of collega’s verplicht om daar verantwoord mee om te gaan.

Wil je weten hoe dit werkt op het ISO2HANDLE platform? Vraag vrijblijvend een online demo aan en probeer het daarna tijdelijk kosteloos. Daar zit geen enkel risico aan, toch?