AEO

Authorised Economic Operator

Wij helpen u met al uw AEO vraagstukken

ISO2HANDLE is een platform dat ondernemers ondersteunt in beheer van diverse normschema's en wetgeving. Dit doen we samen met partners die u kunnen adviseren over de invulling van relevante normen en wetgeving. Bent u benieuwd hoe we u kunnen helpen met uw vraagstuk? Neem dan contact met ons op.

Google reviews

 • Maike Korthout

  ISO2HANDLE heeft een top systeem wat flexibel in te zetten is voor elk bedrijf. Met de voorzetten die standaard in het systeem zitten, kun je als klein bedrijf op een praktische manier een managementsysteem opzetten. Het is ook mogelijk alles zelf te doen, waardoor het ook aansluit op de systemen van grote bedrijven. Daarnaast is de service en ondersteuning goed, en wordt er altijd met je meegedacht. Ik werk als partner nauw samen met ISO2HANDLE en zou dit zeker niet meer anders willen!

 • Glenn Saber

  ISO2Handle is een top systeem om mee te werken en perfect om een audit mee te behalen. Overzichtelijk, makkelijk om mee te werken en vooral de medewerking vanuit de ontwikkelaars is erg goed. Het systeem biedt zoveel potentie dat er nog heel veel moois gaat komen en het kan niet anders dan dat dit hét systeem voor de toekomst gaat zijn op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

 • A. Schroder

  Handig systeem
  Handig systeem, user-friendly, met agenda, deels ook zelf makkelijk in te richten, waardoor je geen enkele stap over het hoofd ziet en je wordt geholpen met het going-business gaan van het kwaliteitshandboek.
  Goede service.

 • W. Bommel

  Wij zijn eindgebruiker van ISO2Handle en dit managementsysteem bevalt ons tot op heden uitstekend. ISO2Handle is een veelomvattend systeem met registraties, documentatie etc. op uiteenlopende (deel)gebieden. Mogelijkheden die we in de toekomst verder gaan benutten voor ons ISO9001:2015 management systeem. Daarnaast is de prijs/kwaliteit verhouding prima en levert ISO2Handle goede support, aanrader dus!

 • Albert M

  Hands' on en betrouwbaar
  Bij ISO2HANDLE is service geen afdeling, maar het zit in hun "dna". Ik krijg steeds heel snel antwoord op vragen. Het is fijn dat de medewerkers van ISO2HANDLE zich ook na de aankoop blijven inzetten voor mijn maximale klanttevredenheid. Fijn om mee samen te werken. Sterk aanbevolen!

 • W. Bommel

  Dé manier om managementsystemen te digitaliseren!

Waarom kiezen voor ISO2HANDLE?

 • Alle benodigde aspecten geborgd in één systeem.
 • Binnen 5 min aan de slag.
 • Korte doorlooptijd.
 • Altijd up-to-date.
 • Naadloze integratie met uw andere normen / certificaten.
 • Advies op maat van onze partners.
 • Goede klantenservice.
 • Geen verborgen kosten.

AEO is het Europese antwoord op de gevolgen voor de supply chain na de aanslagen in Amerika op 11 september 2001. Een van de gevolgen van die aanslag was de noodzaak voor Amerika om meer controle uit te oefenen op de binnenkomende goederen. Vanuit de kant van Amerika werden initiatieven ontwikkeld om de veiligheid te kunnen garanderen. Zo werd het C-TPAT ontwikkeld. Dit is een veiligheidsprogramma wat is ontwikkeld door de Amerikaanse Customs and Border Protection agency.  

De naam C-TPAT is de afkorting voor Customs-Trade Partnership Against Terrorism. Op die manier trachtte men de veiligheid te waarborgen in de supply chain. Doordat dit enkel rekening hield met de Amerikaanse belangen had de uitvoering van C-TPAT gevolgen voor Europa. Een van de gevolgen was de vertraging die ontstond in de levering van goederen vanuit landen buiten de Verenigde Staten waaronder Europa.

Vertraging in de supply chain voorkomen

Europa had geen belang bij dergelijke vertragingen en wilde een vlotte doorstroom van goederen realiseren zonder de veiligheid van de supply chain uit het oog te verliezen. Europa kwam daardoor met een antwoord op het Amerikaanse C-TPAT: de AEO-status. Vanuit deze ontwikkeling is ook het AEO-certificaat ontstaan. De AEO-status is inmiddels een veelomvattende certificering geworden waarbij het niet alleen gaat om de handel met Amerika

 

Wat houdt de AEO-status in?

Heel eenvoudig uitgelegd is een AEO-certificaat een samenwerking met de Douane. Uw onderneming of organisatie draagt namelijk, net als de Douane, verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de binnenkomende en of uitgaande goederen. Door het AEO-certificaat zorgt voor een verbeterde veiligheid van de supply chain doordat binnen deze keten enkel bedrijven zijn aangesloten die veilig opereren. Dit certificaat is dan ook geen formaliteit, maar is omgeven met tal van strenge eisen om de kwaliteit ervan te waarborgen. Een bedrijf wat zich wil laten certificeren zal moeten beschikken over een uitzonderlijk goede reputatie en moet financieel solide zijn. Dit zijn slechts twee van de eisen om in aanmerking te komen voor het AEO-certificaat.

Alleen internationaal opererende bedrijven kunnen normaliter een aanvraag voor een AEO-certificering aanvragen. De aanvraag wordt behandeld door de Douane. Is een onderneming of organisatie in het bezit van een geldig AEO-certificaat, dan biedt dit tal van voordelen. De gehele procedure voor de certificering is echter complex en de aanvrager zal aan tal van eisen moeten voldoen voor de certificering een feit is.

Typen vergunningen

Als we het hebben over een AEO-vergunning, dan zijn er twee typen te onderscheiden. AEO-C is de meest eenvoudige vergunning (Douane vereenvoudigingen), en AEO-S heeft betrekking op de veiligheid. Beide vergunningen kunnen desgewenst gecombineerd worden aangevraagd.

De toekenning van een AEO-status betekent dat de Douane uw onderneming als zeer betrouwbaar classificeert en de zendingen naar en van uw onderneming nauwelijks controle vereisen. Deze zendingen worden dan ook met een grotere prioriteit behandeld waardoor de Douane zich kan richten op de zendingen die potentieel een groter risico kennen, de niet-AEO zendingen. Door deze status word de doorstroming bevorderd zonder dat de veiligheid in het geding komt.

Voordelen voor AEO vergunninghouders

Naast de vlotte afhandeling van de zendingen door de Douane, levert een volledige AEO-status nog andere voordelen op:

 • Minder fysieke controles waardoor er een behoorlijke hoeveelheid tjd wordt bespaard.
 • AEO vergunninghouders hebben voorrang bij een controle.
 • De vergunninghouder kan verzoeken om een eventuele controle plaats te laten vinden op een andere locatie.
 • Bij de aanvraag van een andere Douanevergunning zullen de reeds eerder beoordeelde criteria niet nogmaals worden gecontroleerd. 
 • Een AEO-status geeft een onderneming een positieve uitstraling. De onderneming laat immers zien men betrouwbaar is, daarnaast is het ook meteen duidelijk dat er sprake is van een financieel gezonde onderneming.

Ook voor bedrijven die enkel in het bezit zijn van één type vergunning, zijn er voordelen te behalen.

 • Bij een controle wordt men vooraf geïnformeerd.
 • Bij een aangifte zijn er minder gegevens vereist.
 • Landen buiten de Europese Unie erkennen de waarde van uw AEO-status.

Heeft uw onderneming enkel een AEO-C status dan ontvangt u een  kennisgeving douanecontrole bij uw aangifte. 

AEO en de Europese Unie

De genoemde voordelen voor vergunninghouders gelden in de gehele Europese Unie omdat het hier gaat om een Europese richtlijn. Dat wil overigens niet zeggen dat de manier waarop de individuele lidstaten invulling geven aan de richtlijn, in elk land identiek is. Elke lidstaat is vrij om dit zelf te bepalen.

Uitgangspunt van de AEO regelgeving

Het uitgangspunt van de AEO regelgeving is de ontwikkeling van een supply chain die in elke fase gecertificeerd is. Bijkomend voordeel is dat elke deelnemer dezelfde voordelen geniet. De AEO gecertificeerde bedrijven genieten dus door het AEO-certificaat het vertrouwen van de Douane.

Standaard in ISO2HANDLE

Al uw documentatie op één plek in de cloud

Met ISO2HANDLE heeft u altijd al uw documentatie op één plek, online en in de cloud. Al deze documentatie werkt met elkaar samen waardoor u nooit zaken dubbel hoeft vast te leggen. Daarnaast bevat ISO2HANDLE automatisch revisiebeheer. U kunt daardoor altijd zien wat wanneer is aangepast door wie en u raakt dus nooit iets kwijt. Mist u stappen, wilt u stappen uitzetten of verbergen voor bepaalde groepen? Geen probleem, in ISO2HANDLE kunt u dit moeiteloos zelf instellen.

Al uw registraties op één plek in de cloud

ISO2HANDLE biedt alle registraties die u nodig heeft voor uw normen en of brancherichtlijnen. Wij zetten hiervoor formulieren voor u klaar. Deze formulieren zijn zeer toegankelijk op zowel mobiel, tablet als op uw desktop en werken met elkaar samen waardoor u nooit zaken dubbel hoeft in te vullen. U kunt zelf formulieren uitbreiden, aanpassen, uitschakelen of toevoegen.

Excel import & export

U kunt in ISO2HANDLE snel en eenvoudig al uw registraties importeren, exporteren en aanpassen met de Excel module. Dit scheelt tijd en geld.

Geavanceerde live rapportages

ISO2HANDLE heeft een zeer geavanceerde rapportagemodule. Hierin kunt u van ieder formulier de inhoud van alle registraties gebruiken als datapoints in tal van grafieken. Wij doen hierin een voorzet maar als u het anders wilt zien dan kunt u zo veel grafieken maken als u wilt. Over ieder denkbare X- en Y-as met filters, diverse lijnen en historie. Deze grafieken kunt u vervolgens op uw eigen dashboards toevoegen zodat u altijd in control bent.

Al uw bestanden centraal met revisiebeheer

U kunt binnen ISO2HANDLE bestanden uploaden bij stappen, formulieren, maatregelen of andere relevante items. Dit geüploade bestand heeft zijn eigen authorisatiemogelijkheden en is vervolgens op andere plekken opnieuw te koppelen. Bestanden hebben binnen ISO2HANDLE ook eigen revisiebeheer waardoor u altijd met de laatste versie werkt.

Integraal maatregelen beheer

Op tal van plekken in uw managementsysteem wilt u de mogelijkheid hebben om maatregelen te registreren. Binnen ISO2HANDLE kan dit en kunt u live overzichten maken van welke maatregelen waar nog open staan en voor wie.

Universele workflows

Binnen ISO2HANDLE kunt u automatische workflows maken met notificaties. Zo kunt u instellen dat als er een maatregel wordt gemaakt, de toegewezen persoon hier automatisch een mail van krijgt. Zodra deze persoon de maatregel op “afgerond” zet krijgt de indiener hier bericht van. ISO2HANDLE doet hierin een voorzet maar als u het anders wilt zien dan kunt u dit instellen zoals u wilt.

Notificaties

Zorg dat uw mensen altijd up-to-date zijn met live dashboards en notificaties. U kunt zelf instellen wanneer u vindt dat er een notificatie uitgestuurd moet worden en naar wie. Bijvoorbeeld: stuur een notificatie naar persoon X, Y en Z wanneer de “status” wijzigt van een klacht naar “A” of “B”. Stuur de inhoud van deze klacht mee in de mail en laat mij de mail aanvullen met een additioneel bericht.

Geavanceerd authorisatiemodel

Binnen ISO2HANDLE kunt u accounts toevoegen voor uw medewerkers. Vervolgens kunt u mensen toevoegen aan groepen die lees- of schrijfrechten hebben op stappen, formulieren, bestanden en grafieken. ISO2HANDLE doet hier in een voorzet, maar als u het anders wilt dan kunt u dit zelf instellen.

Geavanceerd gebruikersbeheer

U kunt gebruikers één voor één toevoegen of als bulkactie vanuit Excel. Deze gebruikers kunt u in groepen plaatsen die hun eigen rechten hebben. U kunt ook accounts toegang geven voor een bepaalde periode. Dit is bijvoorbeeld handig voor externe auditors.

Tweetalig

ISO2HANDLE is volledig tweetalig. U kunt met een simpele muisklik het hele platform dus Engelstalig of Nederlandstalig instellen.

Download uw handboek

Ieder handboek dat u maakt in ISO2HANDLE is volledig te downloaden naar Word, PDF of als print. Uw links, bestanden en formulieren worden hier automatisch aan toegevoegd.

Start je gratis demo