Wat is AEO
AEO is het Europese antwoord op de gevolgen voor de supply chain na de aanslagen in Amerika op 11 september 2001. Een van de gevolgen van die aanslag was de noodzaak voor Amerika om meer controle uit te oefenen op de binnenkomende goederen. Vanuit de kant van Amerika werden initiatieven ontwikkeld om de veiligheid te kunnen garanderen. Zo werd het C-TPAT ontwikkeld. Dit is een veiligheidsprogramma wat is ontwikkeld door de Amerikaanse Customs and Border Protection agency.
De naam C-TPAT is de afkorting voor Customs-Trade Partnership Against Terrorism. Op die manier trachtte men de veiligheid te waarborgen in de supply chain. Doordat dit enkel rekening hield met de Amerikaanse belangen had de uitvoering van C-TPAT gevolgen voor Europa. Een van de gevolgen was de vertraging die ontstond in de levering van goederen vanuit landen buiten de Verenigde Staten waaronder Europa.
Europa had geen belang bij dergelijke vertragingen en wilde een vlotte doorstroom van goederen realiseren zonder de veiligheid van de supply chain uit het oog te verliezen. Europa kwam daardoor met een antwoord op het Amerikaanse C-TPAT: de AEO-status. Vanuit deze ontwikkeling is ook het AEO-certificaat ontstaan. De AEO-status is inmiddels een veelomvattende certificering geworden waarbij het niet alleen gaat om de handel met Amerika
Wat houdt de AEO-status in?
Heel eenvoudig uitgelegd is een AEO-certificaat een samenwerking met de Douane. Je onderneming of organisatie draagt namelijk, net als de Douane, verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de binnenkomende en of uitgaande goederen. Het AEO-certificaat zorgt voor een verbeterde veiligheid van de supply chain doordat binnen deze keten enkel bedrijven zijn aangesloten die veilig opereren. Dit certificaat is dan ook geen formaliteit, maar is omgeven met tal van strenge eisen om de kwaliteit ervan te waarborgen. Een bedrijf wat zich wil laten certificeren zal moeten beschikken over een uitzonderlijk goede reputatie en moet financieel solide zijn. Dit zijn slechts twee van de eisen om in aanmerking te komen voor het AEO-certificaat.
Alleen internationaal opererende bedrijven kunnen normaliter een aanvraag voor een AEO-certificering aanvragen. De aanvraag wordt behandeld door de Douane. Is een onderneming of organisatie in het bezit van een geldig AEO-certificaat, dan biedt dit tal van voordelen. De gehele procedure voor de certificering is echter complex en de aanvrager zal aan tal van eisen moeten voldoen voor de certificering een feit is.
Lees meer over AEO
Het managen en monitoren van AEO
Managementsysteem
Waarom een digitaal managementsysteem voor AEO?
Veel organisaties stapten al over van een “handboek in de kast” naar een omgeving zoals SharePoint of een Document Management Systeem om hun documentatie ook op afstand in te kunnen zien.
Maar dan blijven deze vragen en bronnen van stress hangen:
- Hoe krijgt het personeel eenvoudig inzicht in naleving douanewetgeving?
- Welke procedures zijn er ingericht op afhandeling van goederen?
- Waarom kan ik niet eenvoudig mijn registraties doen?
- Hoe krijg ik overzicht in openstaande taken?
- Hoe borg en deel ik nieuwe processen in de organisatie?
- Hoe krijg ik echt inzicht in welke processen structureel anders aangepakt moeten worden?
- Hoe informeer en overtuig ik mijn collega’s van het nut van bepaalde processen?
- Hoe maak ik het voor iedereen makkelijker om te werken volgens al onze certificering?
ISO2HANDLE
Waarom het managementsysteem van ISO2HANDLE?
Omdat ISO2HANDLE alles voor je bijhoudt, najaagt en in kaart brengt, waardoor jij grip en overzicht krijgt en de certificering continue op de achtergrond gemanaged wordt.
Ons platform helpt met alle werkzaamheden die horen bij het behalen en behouden van certificeringen, in alle fases van implementatie tot optimalisatie:
- Implementeren:
- Maak gebruik van onze AEO template en pas aan met de drag & drop editor
- Personaliseer de formulieren
- Pas workflow schema’s toe, zodat registraties automatisch worden doorgezet naar de juiste collega
- Adopteren:
- Handboek en formulieren zijn ook via mobiel toegankelijk
- Automatisch taakbeheer houdt alle openstaande acties bij in een overzichtelijk dashboard
- Monitoren:
- Dashboards in een handomdraai met trend & kostenanalyse
- Track je KPIs
- Optimaliseren & Audits:
- Toegang voor Certificerende Instanties; bepaal zelf de onderdelen en tijdslimiet
- Download en deel dashboards en rapportages
Adviesbureaus
Partner netwerk van organisatie adviesbureaus
ISO2HANDLE werkt voor samen met een groot aantal certificeringsadvies bureaus in Nederland, met elk hun eigen expertise en focus. Een adviesbureau helpt met de invulling op maat en geeft inhoudelijk advies over hoe de processen rondom de certificering naadloos aansluit met jullie organisatie en werkwijze. Ook kunnen zij helpen met het overstap van jullie huidige systeem naar ISO2HANDLE.