ISO 50001

Energiemanagement

Wij helpen u met al uw ISO 50001 vraagstukken

ISO2HANDLE is een platform dat ondernemers ondersteunt in beheer van diverse normschema's en wetgeving. Dit doen we samen met partners die u kunnen adviseren over de invulling van relevante normen en wetgeving. Bent u benieuwd hoe we u kunnen helpen met uw vraagstuk? Neem dan contact met ons op.

Google reviews

 • Maike Korthout

  ISO2HANDLE heeft een top systeem wat flexibel in te zetten is voor elk bedrijf. Met de voorzetten die standaard in het systeem zitten, kun je als klein bedrijf op een praktische manier een managementsysteem opzetten. Het is ook mogelijk alles zelf te doen, waardoor het ook aansluit op de systemen van grote bedrijven. Daarnaast is de service en ondersteuning goed, en wordt er altijd met je meegedacht. Ik werk als partner nauw samen met ISO2HANDLE en zou dit zeker niet meer anders willen!

 • Glenn Saber

  ISO2Handle is een top systeem om mee te werken en perfect om een audit mee te behalen. Overzichtelijk, makkelijk om mee te werken en vooral de medewerking vanuit de ontwikkelaars is erg goed. Het systeem biedt zoveel potentie dat er nog heel veel moois gaat komen en het kan niet anders dan dat dit hét systeem voor de toekomst gaat zijn op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

 • A. Schroder

  Handig systeem
  Handig systeem, user-friendly, met agenda, deels ook zelf makkelijk in te richten, waardoor je geen enkele stap over het hoofd ziet en je wordt geholpen met het going-business gaan van het kwaliteitshandboek.
  Goede service.

 • W. Bommel

  Wij zijn eindgebruiker van ISO2Handle en dit managementsysteem bevalt ons tot op heden uitstekend. ISO2Handle is een veelomvattend systeem met registraties, documentatie etc. op uiteenlopende (deel)gebieden. Mogelijkheden die we in de toekomst verder gaan benutten voor ons ISO9001:2015 management systeem. Daarnaast is de prijs/kwaliteit verhouding prima en levert ISO2Handle goede support, aanrader dus!

 • Albert M

  Hands' on en betrouwbaar
  Bij ISO2HANDLE is service geen afdeling, maar het zit in hun "dna". Ik krijg steeds heel snel antwoord op vragen. Het is fijn dat de medewerkers van ISO2HANDLE zich ook na de aankoop blijven inzetten voor mijn maximale klanttevredenheid. Fijn om mee samen te werken. Sterk aanbevolen!

 • W. Bommel

  Dé manier om managementsystemen te digitaliseren!

Waarom kiezen voor ISO2HANDLE?

 • Alle benodigde aspecten geborgd in één systeem.
 • Binnen 5 min aan de slag.
 • Korte doorlooptijd.
 • Altijd up-to-date.
 • Naadloze integratie met uw andere normen / certificaten.
 • Advies op maat van onze partners.
 • Goede klantenservice.
 • Geen verborgen kosten.

ISO 50001 certificering

In de meest ruime zin is de ISO 50001 norm een vorm van energiemanagement waarbij een structurele verbetering van het energieverbruik wordt getracht te bereiken. Dientengevolge ontstaat er door een juiste toepassing een aanzienlijke kostenbesparing. 

Als er dus wordt gesproken over ISO 50001 hebben we het over de energiemanagementstandaard om op een efficiënte manier om te gaan met de beschikbare energie, deze te implementeren en de gerealiseerde besparingen inzichtelijk te maken. In de meeste gevallen is deze standaard van toepassing op bestaande industriële of commerciële managementsystemen. In de regel sluit ISO 50001 prima aan bij de ISO 14001 norm en kan het ook gebruikt worden in combinatie met een andere norm, namelijk ISO 9001.

ISO 50001:2018

Zoals zoveel ISO-normen, is ook ISO 50001 aan verandering onderhevig. Na de laatste update spreken we in feite over ISO 50001:2018. Deze is in augustus 2018 gepubliceerd en van kracht geworden. Hiermee is de vorige ISO 50001 vervangen. Dit niet slechts een formaliteit, maar heeft ook impact op de geldigheid van de reeds uitgegeven certificaten. Doordat er sprake is van een transitieperiode van drie jaar, dient elk organisatie of onderneming die nog gebruik maakt van een ‘oud’ ISO 50001-certificaat, deze voor 20 augustus 2021 om te zetten in een geldig ISO 50001:2018 certificaat. 

Na afloop van de eerder vermelde transitieperiode verliezen de oude certificaten hun geldigheid en zijn dientengevolge niet meer bruikbaar. 

 

De wijzigingen in ISO 50001:2018

Ten opzichte van de oude situatie zijn er enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Zo is de nieuwe versie gebaseerd op de ISO High Level Structure (HLS) en is nu in overeenstemming met ISO norm 14001 (milieu) en 9001 (kwaliteit). De belangrijkste wijzigingen zijn de volgende:

 • Energietypen binnen de reikwijdte van het energiemanagementsysteem mogen niet worden uitgesloten. 
 • Het proces met betrekking tot de belangrijke energiegebruikers moet verduidelijkt worden inzake de normeis “6.3 Energiebeoordeling”. 
 • In verband met de normeis 6.4 “energieprestatie-indicatoren’’ is het verplicht om aan de hand van de vastgestelde energieprestatie-indicatoren (EPI’s) aantoonbaar te maken dat er sprake is van een verbetering van de energieprestaties.
 • Als er sprake is van beïnvloeding van de energieprestaties door relevante variabelen, moet men verplicht de energiebaseline normaliseren (normeis 6.5). Hierdoor kunnen wijzigingen in de energieprestaties worden vergeleken.
 • De normeis 8.3 (inkoop), maakt het noodzakelijk dat de organisatie de benodigde specificaties opstelt voor het inkopen van energie.

 

Waarom ISO 50001?

De toegenomen zorgen over de wereldwijde energieproductie is niet geheel onterecht. Ruim 60% van de broeikasgasemissies is het gevolg van de energieproductie. ISO 50001 geeft richtlijnen aan organisaties voor om op systematische wijze de energieprestaties te beheersen en waar mogelijk deze te verbeteren. De uiteindelijke doelstelling is de opwarming van de  aarde door broeikasgasemissies te verminderen. 

Door het verkrijgen van een ISO 50001 certificering kan men zich onderscheiden van de (internationale) concurrentie. Het voeren van een efficiënt energiemanagementsysteem leidt tot een aanzienlijke besparing op energie en dus kosten waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de broeikasgasreductie. 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de ISO 50001 norm geschikt voor elke organisatie of onderneming, ongeacht de omvang of de doelstelling.  

Kenmerken ISO 50001

De kenmerken van de norm zijn:

 • Ontwikkeling van een baseline van het energieverbruik
 • Een kader voor de integratie van energie-efficiëntie in de dagelijkse praktijk
 • Een efficiëntere meting, documentatie, rapportering en benchmarking van het energieverbruik;
 • Meer transparantie en communicatie inzake het energiebeheer.
 • Het realiseren van een beter bewustzijn en ‘best practice’ naast gedragscodes op het gebied van energiebeheer en energiegebruik.
 • Systematische evaluatie en planning van de toepassing van nieuwe mogelijkheden om efficiënt om te gaan met energie. 
 • Het realiseren van een kader voor de promotie van energie-efficiëntie in de toeleveringsketen;
 • verminderen van de emissies zonder de activiteiten negatief te beïnvloeden.
 • De energieprestaties blijvend verbeteren.

Standaard in ISO2HANDLE

Al uw documentatie op één plek in de cloud

Met ISO2HANDLE heeft u altijd al uw documentatie op één plek, online en in de cloud. Al deze documentatie werkt met elkaar samen waardoor u nooit zaken dubbel hoeft vast te leggen. Daarnaast bevat ISO2HANDLE automatisch revisiebeheer. U kunt daardoor altijd zien wat wanneer is aangepast door wie en u raakt dus nooit iets kwijt. Mist u stappen, wilt u stappen uitzetten of verbergen voor bepaalde groepen? Geen probleem, in ISO2HANDLE kunt u dit moeiteloos zelf instellen.

Al uw registraties op één plek in de cloud

ISO2HANDLE biedt alle registraties die u nodig heeft voor uw normen en of brancherichtlijnen. Wij zetten hiervoor formulieren voor u klaar. Deze formulieren zijn zeer toegankelijk op zowel mobiel, tablet als op uw desktop en werken met elkaar samen waardoor u nooit zaken dubbel hoeft in te vullen. U kunt zelf formulieren uitbreiden, aanpassen, uitschakelen of toevoegen.

Excel import & export

U kunt in ISO2HANDLE snel en eenvoudig al uw registraties importeren, exporteren en aanpassen met de Excel module. Dit scheelt tijd en geld.

Geavanceerde live rapportages

ISO2HANDLE heeft een zeer geavanceerde rapportagemodule. Hierin kunt u van ieder formulier de inhoud van alle registraties gebruiken als datapoints in tal van grafieken. Wij doen hierin een voorzet maar als u het anders wilt zien dan kunt u zo veel grafieken maken als u wilt. Over ieder denkbare X- en Y-as met filters, diverse lijnen en historie. Deze grafieken kunt u vervolgens op uw eigen dashboards toevoegen zodat u altijd in control bent.

Al uw bestanden centraal met revisiebeheer

U kunt binnen ISO2HANDLE bestanden uploaden bij stappen, formulieren, maatregelen of andere relevante items. Dit geüploade bestand heeft zijn eigen authorisatiemogelijkheden en is vervolgens op andere plekken opnieuw te koppelen. Bestanden hebben binnen ISO2HANDLE ook eigen revisiebeheer waardoor u altijd met de laatste versie werkt.

Integraal maatregelen beheer

Op tal van plekken in uw managementsysteem wilt u de mogelijkheid hebben om maatregelen te registreren. Binnen ISO2HANDLE kan dit en kunt u live overzichten maken van welke maatregelen waar nog open staan en voor wie.

Universele workflows

Binnen ISO2HANDLE kunt u automatische workflows maken met notificaties. Zo kunt u instellen dat als er een maatregel wordt gemaakt, de toegewezen persoon hier automatisch een mail van krijgt. Zodra deze persoon de maatregel op “afgerond” zet krijgt de indiener hier bericht van. ISO2HANDLE doet hierin een voorzet maar als u het anders wilt zien dan kunt u dit instellen zoals u wilt.

Notificaties

Zorg dat uw mensen altijd up-to-date zijn met live dashboards en notificaties. U kunt zelf instellen wanneer u vindt dat er een notificatie uitgestuurd moet worden en naar wie. Bijvoorbeeld: stuur een notificatie naar persoon X, Y en Z wanneer de “status” wijzigt van een klacht naar “A” of “B”. Stuur de inhoud van deze klacht mee in de mail en laat mij de mail aanvullen met een additioneel bericht.

Geavanceerd authorisatiemodel

Binnen ISO2HANDLE kunt u accounts toevoegen voor uw medewerkers. Vervolgens kunt u mensen toevoegen aan groepen die lees- of schrijfrechten hebben op stappen, formulieren, bestanden en grafieken. ISO2HANDLE doet hier in een voorzet, maar als u het anders wilt dan kunt u dit zelf instellen.

Geavanceerd gebruikersbeheer

U kunt gebruikers één voor één toevoegen of als bulkactie vanuit Excel. Deze gebruikers kunt u in groepen plaatsen die hun eigen rechten hebben. U kunt ook accounts toegang geven voor een bepaalde periode. Dit is bijvoorbeeld handig voor externe auditors.

Tweetalig

ISO2HANDLE is volledig tweetalig. U kunt met een simpele muisklik het hele platform dus Engelstalig of Nederlandstalig instellen.

Download uw handboek

Ieder handboek dat u maakt in ISO2HANDLE is volledig te downloaden naar Word, PDF of als print. Uw links, bestanden en formulieren worden hier automatisch aan toegevoegd.

Start je gratis demo