BRL 5019

BRL 5019: kwaliteitshandboek voor Kwaliteitsborging voor het bouwen

 

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen stelt, dat een kwaliteitsborger verplicht is om een verklaring af te geven waardoor het duidelijk wordt dat het voltooide bouwwerk voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Deze wet zal op 1 januari 2021 van kracht worden.

In gewoon Nederlands komt het erop neer dat een kwaliteitsborger, het werk van een ander controleert op basis van een aantal vastgestelde eisen. Dit brengt met zich mee dat een kwaliteitsborger aan strenge eisen moet voldoen om zich zo te mogen noemen. Bedrijven kunnen echter zelf hun eigen opleveringen controleren om zo aantoonbaar te maken dat men conform het Bouwbesluit heeft gewerkt.

 

BRL 5019 als norm

De norm voor de kwaliteitsborging is BRL 5019. Op basis van deze norm kunnen organisaties zich laten certificeren zodat duidelijk is dat de onderneming kennis heeft van de eisen van het Bouwbesluit en deze ook hanteert. Een van de belangrijkste onderdelen op weg naar een certificering op basis van de norm is het opstellen van een BRL 5019 kwaliteitshandboek. Dit kan een complexe opgave zijn voor je bedrijf vanwege de aard van de materie en in veel gevallen wordt het ook als tijdrovend gezien. Op zich is die gedachtegang niet heel vreemd, ga je immers aan de gang met het opstellen, dan wordt men al snel geconfronteerd met tal van vragen:

 • Wat dient de organisatie nu wel vast te leggen en wat juist niet?
 • Wat moet er concreet getoetst worden?
 • Welke procedures zijn van belang en hoe dient hier rekening mee gehouden te worden?

Met het BRL 5019 kwaliteitshandboek van ISO2HANDLE heb je een degelijke basis in handen om zo de basis te leggen voor een gedegen kwaliteitssysteem voor jouw organisatie. Op die manier is de eerste horde genomen en kan je aan de slag met het vervolg van het certificeringstraject.

 

Voor wie is het kwaliteitshandboek bestemd

Met name organisaties die veelvuldig te maken hebben met de uitvoering van Kwaliteitsborging voor het bouwen, hebben baat bij het hanteren van het kwaliteitshandboek BRL 5019. Dit zijn in de regel architecten, constructeurs, brandadviseurs, bouwfysicaspecialisten, installatiedeskundigen, bouwadviesbureaus en kwaliteitsborgingsorganisaties. Indien je twijfelt op dit ook op jouw organisatie van toepassing neem dan contact op met ISO2HANDLE zodat je hier snel duidelijkheid over kan krijgen.

 

Procesbeschrijving en kwaliteitscontroles

De in het kwaliteitshandboek beschreven processen en werksituatie(s) zijn relevant voor de dagelijkse praktijk en bieden op die manier handvatten om de consistentie van de werkwijze te bevorderen. De helder beschreven processen zijn herkenbaar en toepasbaar en verhogen op die manier de efficiëntie van de organisatie. De methodiek zorgt ervoor dat er helderheid wordt gecreëerd zodat elke betrokken medewerker weet wat zijn of haar rol is en wat het verwachtingspatroon is. Ook zijn de controles eenvoudiger uit te voeren doordat er gebruik wordt gemaakt van objectieve criteria. Het kwaliteitshandboek biedt duidelijke richtlijnen voor een efficiënte werkwijze zodat de door opdrachtgevers aangeleverde data eenvoudig beoordeeld kunnen worden.

 

Aan de slag met het kwaliteitshandboek BRL 5019

Het kwaliteitshandboek BRL 5019 is ontwikkeld met het oog op de praktijk en behandeld alle vereiste procedures vanuit de BRL. Doordat het is voorzien van alle benodigde formulieren en schema’s in het in bijna alle situaties toepasbaar. Kenmerkend voor het kwaliteitshandboek is dat ervoor is gekozen om het systeem van kwaliteitsborging voor het bouwen aan het Bouwbesluit als leidraad te gebruiken. Alle basiseisen vanuit de BRL 5019 vind je erin terug, inclusief alle benodigde formulieren en adviezen voor de noodzakelijke controle en verbetering. Aan de hand van het kwaliteitshandboek is het eenvoudig om zelf de gewenste aanpassingen en wijzigingen door te voeren in de organisatie. Hieronder vallen de volgende zaken:

 • organogram toevoegen
 • het beschrijven en toevoegen van de projectorganisatie
 • het beschrijven in het kwaliteitshandboek van de wijze van toetsen
 • het benoemen van de juiste personen bij de juiste functies
 • het informeren van de betrokken medewerkers over het kwaliteitssysteem
 • uitvoeren van controles om te achterhalen of er volgens de vastgelegde richtlijnen wordt gewerkt.

BRL 5019 in ISO2HANDLE:

Out of the box KMS

ISO2HANDLE is een flexibel en door jezelf inrichtbaar platform met als basis een out-of-the box kwaliteitsmanagementsysteem (KMS). 

Ons uitgangspunt is dat nagenoeg elke certificering (of het nu om een ISO, NEN, specifieke branche- of organisatie richtlijn is) op dit platform werkt. Het is een kwestie van de juiste template aanzetten en met inhoudelijke kennis eventueel met behulp van een consultant zelf aan de slag te gaan en je eigen KMS op te bouwen.  

Hierdoor hoef je niet zelf allerlei tools bij elkaar te zoeken en heb je alles op één plek, online en altijd beschikbaar.

Een goed ingericht KMS zorgt ervoor dat je organisatie voldoet aan de behoeften, eisen en wensen van medewerkers, directie, klanten en andere belanghebbenden. Ook het voldoen aan bepaalde Wet- en regelgeving kan hierbij horen.

Handboek opbouwen

Je start bij ons met een kant en klare voorzet (bijv ISO9001). Alle stappen die je moet zetten om een volledig kwaliteitsmanagementsysteem op te bouwen zijn al voor je klaargezet en zelfs vertaald naar begrijpelijke taal. Wil je bepaalde stappen overslaan of toevoegen? Dat is geen probleem. Wij doen een voorzet en je past het e.e.a. aan zodat het naadloos past bij je organisatie.

Daarnaast bieden we helpteksten en kant en klare voorzetteksten om je nog meer tijd te besparen.

Wil je nog andere normen toe te voegen? Geen probleem. Wij beschikken over vele templates met vele verschillende normen die naadloos met elkaar samenwerken.
Je kunt daardoor altijd met één klik jouw managementsysteem uitbreiden voor nieuwe certificaten of wetgeving. En dat scheelt tijd.

handboek-bouwen

Documentbeheer

Elke normgerelateerde stap die je in moet vullen om je certificaat te kunnen behalen is door je in te vullen in de vorm van  tekst, links naar intra- of internet pagina’s en/of bestanden. Word, PDF, Filmpje of diagram, je kan het allemaal toevoegen.

Alles wat je toevoegt krijgt direct automatisch versiebeheer waardoor je altijd een waterdichte historie hebt. 

Wil je samenwerken aan bepaalde documenten zonder dat de rest van de organisatie dit ziet of er voor zorgen dat alleen jij iets live kan zetten? Het kan allemaal met ISO2HANDLE.

Tekenbeleid

Is het voor je organisatie belangrijk dat bepaald beleid aantoonbaar ondertekend wordt door je collega’s? Met  ISO2HANDLE stuur je automatisch notificaties uit naar al je collega’s met het verzoek om de laatste versie van een bepaald document of procedure te ondertekenen. Op je dashboard zie je vervolgens live wie de procedure wel en niet ondertekend hebben en wanneer.

Registraties

Zodra je documentatie op orde is is het van belang dat je ook zaken gaat registreren. Alle benodigde registratie mogelijkheden hebben we standaard al voor jou klaargezet in de vorm van formulieren.

Wil je zelf formulieren uitbreiden of toevoegen? Geen probleem, met de knop “formulier toevoegen” voeg je zelf moeiteloos nieuwe formulieren toe die je koppelt aan je eigen handboek.

Heb je al registraties? Geen probleem, elk formulier is in ISO2HANDLE te importeren en exporteren van en naar Excel. Wil jij via je telefoon of Ipad registraties doen? Deze staan standaard klaar voor jou en je collega’s.

Automatische workflows

Registreren is goed maar vervolgens wil je ook dat er iets gebeurt.
ISO2HANDLE biedt daarom vol automatische workflows. Wij doen een voorzet maar als jij denkt dat het anders moet dan kan je dit allemaal eenvoudig zelf aanpassen.

Zo kan er bijvoorbeeld een e-mail verzonden worden naar een vooraf gedefinieerd of geselecteerd persoon wanneer er bijvoorbeeld een klacht wordt gemeld waarbij de categorie finance is. De ontvanger krijgt een e-mail of pushbericht op zijn PC of telefoon, klikt op de link en vult de registratie aan. Hierdoor gaan er weer nieuwe e-mails uit naar andere mensen die iets met de klacht moeten doen. Pas als de klacht naar tevredenheid is opgelost stopt de workflow.

Maatregelen beheer

Naast registraties en workflows is het belangrijk dat maatregelen toegevoegd, bijgehouden en gemonitord worden. 

ISO2HANDLE biedt daarom een zeer flexibele en volautomatische maatregelen module met monitoring. Hierdoor blijft er nooit iets liggen en gaan er automatisch notificaties uit als bijvoorbeeld iets dreigt te verlopen.

Dashboarding

Registreren is goed maar meten en trendanalyses maken is een zeer nuttige aanvulling. ISO2HANDLE biedt daarom een zeer flexibele rapportage mogelijkheid waardoor je zelf grafieken kunt maken over alle registraties die in het platform worden gedaan.

Zo kan je trend analyses, doorsneden en tal van andere grafieken maken. Deze grafieken kan je, desgewenst met documenten en formulieren plaatsen op je eigen dashboards.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan een overzicht met: 

 • Aantallen klachten per categorie
 • Aantal openstaande klachten
 • Aantal nog niet ondertekende documenten
 • Aantal incidenten op het gebied van X,Y,Z

Gebruikersbeheer

De ene gebruiker is de andere niet. De ene gebruiker mag alleen iets bekijken, de andere mag alles en weer een ander alleen informatie toevoegen (bijvoorbeeld een formulier). 

Het platform van ISO2HANDLE kent vele mogelijkheden als het gaat om gebruikersbeheer. 

Wil je niet alle gebruikers met de hand toevoegen? Geen probleem. Upload een lijst met gebruikers via Excel en koppel ze eenvoudig aan gebruikersprofielen. Wil je nog een stapje verder gaan? Koppel dan ons platform via een Single Sign On mogelijkheid zodat je IT afdeling het gebruikersbeheer centraal kan regelen.

Audits

Als je organisatie gecertificeerd is dan zal een Certificerende Instantie (CI) eens in de zoveel tijd bij je organisatie op bezoek komen om te kijken of je de afgesproken procedures volgt en wat daarvan de resultaten zijn. Vaak kost een dergelijke audit je organisatie veel kostbare tijd.

Met het platform van ISO2HANDLE kan je op voorhand al zien wat je goed doet, wat beter kan en wat er nog mist. Daarnaast kan je ervoor kiezen de auditor van de Certificerende Instantie op afstand toegang te geven tot bepaalde delen van je digitale managementsysteem. Dit doe je met een vanaf – tot datum waarop jij de auditor toegang heeft. De auditor kan dan exact zien hoe het ervoor staat en komt daarna bij jou op kantoor om alleen nog de details te bespreken van eventuele gevonden punten. Dit scheelt de Auditor en jou veel tijd en daarmee vaak ook geld.

Meer weten? Bekijk dan onze functionaliteiten pagina

Wij helpen je met al je BRL 1019 vraagstukken

ISO2HANDLE is een platform dat ondernemers ondersteunt in het beheer van diverse normschema’s en wetgeving. Dit doen we samen met partners die je kunnen adviseren over de invulling van relevante normen en wetgeving.
Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen met je vraagstuk? Neem dan contact met ons op op: +31(0)855800680 of start een gratis proefaccount.

Probeer ISO2HANDLE gratis uit voor 30 dagen. Dit kost niets en je zit nergens aan vast. Pas als je daadwerkelijk een contract met ons aangaat hoef je te betalen. Je kan al gebruik maken van het platform vanaf €995,- per jaar.

Waarom kiezen voor ISO2HANDLE?

Meer over BRL 5019 

Nog niet overtuigd?
Lees de ervaringen van onze klanten 

Roelof Beeftink
ISO2Handle is flexibel, gebruikersvriendelijk en ideaal om je kwaliteitsmanagementsysteem (digitaal) te onderhouden. We gebruiken ISO2Handle voor ISO 9001:2015 en ISO 13485. Daarnaast hebben we een module voor AVG. Het systeem biedt veel …
Bert Koelewijn
Wij zijn eindgebruiker van ISO2Handle en dit managementsysteem bevalt ons tot op heden uitstekend. Met de overgang van VCA2008/5.1 naar VCA2017/6.0 zochten we een systeem waarmee we in eerste instantie op eenduidige en eenvoudige wijze een …
Maike Korthout
ISO2HANDLE heeft een top systeem wat flexibel in te zetten is voor elk bedrijf. Met de voorzetten die standaard in het systeem zitten, kun je als klein bedrijf op een praktische manier een managementsysteem opzetten. Het is ook mogelijk …
Jasper Steenkamp
Ik werk inmiddels enkele maanden samen met ISO2HANDLE en heb gemerkt dat ze erg flexibel en behulpzaam zijn. Daarnaast denken ze aan alle kanten met mij mee bij vragen, waardoor het resultaat vaak nog beter is dan ik voor ogen had.