Wat houdt AEO in?

AEO staat voor Authorised Economic Operator. Naar aanleiding van de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten wilde het land meer controle op de binnenkomende goederen. Hiervoor is door de Amerikaanse Customs and Border Protection agency het veiligheidsprogramma C-TPAT ontwikkeld. C-TPAT staat voor Customs-Trade Partnership Against Terrorism. Het doel van dit programma was het creëren van een veilige keten in de totale supply chain van goederen. Dit is echter een Amerikaans programma, waardoor er vertragingen ontstonden in de leveringen van goederen uit onder andere Europa.

 

Europa kwam met een antwoord op C-TPAT, omdat Europa de handel tussen Amerika en Europa niet wilde frustreren. Dit is de AEO-status geworden. Het AEO-certificaat is ontstaan in september 2007. Door deze certificering kan er een veilige keten worden gemaakt voor goederen afkomstig van buiten Amerika. Inmiddels is AEO een veel bredere certificering geworden en is het doel niet meer alleen het handel drijven met de Verenigde Staten.

 

Wat houdt de AEO-status in?

Met een AEO-certificaat ben je als organisatie een samenwerking met de douane aangegaan. Beide partijen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van inkomende en uitgaande goederen. De keten is gesloten doordat aangesloten bedrijven veilig werken. Dit houdt in dat er alleen bevoegden bij de goederen kunnen komen. De organisatie moet een goede staat van dienst hebben en een goede financiële positie. Zo zijn er nog een aantal andere eisen van AEO-certificering. In principe kunnen alleen internationaal opererende organisaties bij de douane een AEO-vergunning aanvragen. Deze vergunning biedt namelijk verschillende voordelen. Het aanvraagproces is echter niet eenvoudig en de vergunninghouders moeten, om hun vergunning te houden, aan veel eisen voldoen.

 

Soorten vergunningen

AEO bestaat uit twee soorten vergunningen, namelijk AEO-C (Douane vereenvoudigingen) en AEO-S (veiligheid). Deze vergunningen kunnen eventueel tegelijkertijd aangevraagd worden.

 

Als je eenmaal AEO-gecertificeerd bent profiteert jouw organisatie van allerlei voordelen. Zo wordt jouw organisatie als betrouwbaar gezien door de Douane. Het levert echter ook nog andere voordelen op:

  • Het aantal controles vermindert, deze worden ook minder streng. Dit bespaart natuurlijk ook een hoop tijd;
  • AEO vergunninghouders krijgen voorrang bij een controle;
  • Op verzoek van de vergunninghouder kan de controle plaatsvinden op een te bepalen plaats;
  • Bij de aanvraag van aan latere Douanevergunning wordt er niet meer gecontroleerd op eerder beoordeeld criteria;
  • Commercieel belang: je hebt je zaken goed voor elkaar en jouw organisatie straalt vertrouwen uit naar de buitenwereld.

 

Voor organisaties die een AEO-S vergunning hebben, zijn er ook andere voordelen:

  • Je wordt vooraf geïnformeerd bij controles;
  • Als je een summiere aangifte doet, hoeven er minder gegevens ingevoerd te worden;
  • Je krijgt erkenning door landen buiten de EU.

 

Voor organisaties die een AEO-C vergunning hebben is er ook een ander voordeel:

  • Er volgt een kennisgeving douanecontrole bij vooraf aangiften.

 

De vergunninghouders kunnen in de hele EU van alle bovengenoemde voordelen gebruikmaken. AEO is een Europese richtlijn, maar het is interessant dat elke lidstaat van de EU wel zijn eigen regels heeft met betrekking tot de precieze interpretatie van de regels en de wijze van certificeren.

 

 

Het uitgangspunt van de AEO regelgeving is: ‘het opzetten van een logische goederenketen die vanaf het begin tot het einde gecertificeerd is’. Op deze manier kan iedereen in de keten profiteren van de voordelen. AEO-gecertificeerde organisaties hebben het vertrouwen van de douane gewonnen bij het aantonen van hun goede ervaringen uit het verleden en het nemen van hun eigen verantwoordelijkheid.

 

Zoek je naar advies op het gebied van AEO? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs via: …. We helpen je graag!